Bakkers staan positief tegenover beroepsfederatie voor de ambachtelijke bakkerij
Het Bakkerspanel heeft op verzoek van Bakkers Vlaanderen de vraag gesteld aan de bakkers welk belang zij hechten aan een beroepsfederatie voor de ambachtelijke bakkerij. Aansluitend hebben wij gevraagd of zij hun antwoord wilde motiveren. Tijdens de meest recente bevraging in april / mei van dit jaar van Het Bakkerspanel gaven 153 Belgische bakkers hun mening over een aantal actuele onderwerpen.
Peiling vertrouwen in de toekomst Nederlandse bakkers
Het Bakkerspanel krijgt steeds vaker van bakkers te horen dat zij helaas hun bakkerij hebben gestopt. Helemaal onbegrijpelijk is dit natuurlijk niet door de gestegen energiekosten, hogere prijzen van grondstoffen, personeelskosten en dan nog de concurrentie van de supermarkten die steeds zwaarder inzetten op de verkoop van brood en een ambachtelijk karakter communiceren. De moed zou van minder in de schoenen zakken. Wij wilden nu wel eens écht weten van de bakkers hoe zij aankijken tegen de toekomst van hun eigen bakkerij en wij stelde hierover een vraag in onze meting in mei 2023 waaraan maar liefst 281 bakkers meededen.
Peiling vertrouwen in de toekomst Belgische bakkers
Het Bakkerspanel krijgt steeds vaker van bakkers te horen dat zij helaas hun bakkerij hebben gestopt. Helemaal onbegrijpelijk is dit natuurlijk niet door de gestegen energiekosten, hogere prijzen van grondstoffen, personeelskosten en dan nog de concurrentie van de supermarkten die steeds zwaarder inzetten op de verkoop van brood en een ambachtelijk karakter communiceren. De moed zou van minder in de schoenen zakken. Wij wilden nu wel eens écht weten van de bakkers hoe zij aankijken tegen de toekomst van hun eigen bakkerij en wij stelde hierover een vraag in onze meting in april en mei 2023 waaraan maar liefst 206 bakkers meededen.
Hoe Nederlandse bakkers zich kunnen onderscheiden van de supermarkt
Vrijwel alle bakkers onderscheiden zich van de supermarkt / retail door ambachtelijkheid. Alle bakkers tot 35 jaar onderschrijven dit onderscheidend vermogen. Verder zien we dat markteer bakkers (96%) zich door ambachtelijkheid onderscheiden. Dit zijn enkele uitkomsten uit onderzoek van Het Bakkerspanel onder Nederlandse bakkers.
Hoe Belgische bakkers de supermarkt kunnen overtroeven
Het merendeel van de bakkers onderscheidt zich van de supermarkt/retail door ambachtelijkheid komt naar voren uit onderzoek van Het Bakkerspanel. Bakkers in Wallonië/Brussel (92%) vaker dan in Vlaanderen (85%). Alle bakkers tot 35 jaar onderschrijven dit onderscheidend vermogen. Verder zien we dat alle bakkers zich onderscheiden door ambachtelijkheid op de zakelijke bakkers (78%) na. Onder hen ligt het aandeel een stuk lager.
Nederlandse bakker kijkt vooral naar marge
Er is geen duidelijk criterium wat eruit springt om het rendement van het bedrijf te verhogen. Meest genoemd is letten op de marge per product, gevolgd door het bekijken van de vaste lasten en de derving verminderen blijkt uit onderzoek van Het Bakkerspanel in Nederland.
Belgische bakkers kijken kritisch naar de vaste lasten
Kritisch kijken naar de vaste lasten is het belangrijkste criterium om het rendement van hun bedrijf te verhogen en dan met name in Vlaanderen (56%). Voor bakkers tot 35 jaar (74%) en gewoonte bakkers (60%) is dit relatief vaker een belangrijk criterium komt naar voren uit onderzoek van Het Bakkerspanel in België.
Omzet Nederlandse bakkers stabiel in 2022
De gemiddelde omzet van een Nederlandse bakker in 2021 bedroeg circa 1.036.000 euro. 43% van de omzet bestond uit broodproducten, 25% patisserie, 11% chocoladeproducten en 21% aan andersoortige producten zoals koffiekoeken, hartige producten, beleg... In november 2022 heeft Het Bakkerspanel aan de bakkers gevraagd wat hun omzetverwachting was over de geheel 2022 ten opzichte van 2021.
Consument overtuigen om te kiezen voor de bakker
De gemiddelde omzet van een Belgische bakker in 2021 bedroeg ruim 550.000 euro. Ruim de helft van de omzet bestond uit broodproducten, 16% patisserie, 14% viennoiserie en 20% aan andersoortige producten zoals chocolade, hartige producten, beleg... In november 2022 heeft Het Bakkerspanel gevraagd aan de bakkers wat hun omzetverwachting was over de geheel 2022 ten opzichte van 2021.
Krapte op de arbeidsmarkt grootste kopzorg Nederlandse bakkers
In een Nederlandse bakkerijonderneming waren in november van 2022 circa 20,4 personeelsleden actief inclusief de bakker zelf. Hiervan zijn 6,7 werknemers actief in de productie van de bakkerij, 10,1 in de winkel en 3,5 werknemers hebben een andersoortige functie. Deze cijfers komen uit de meest recente meting van Het Bakkerspanel waar 260 bakkers in oktober / november aan hebben meegewerkt.
Aantal vacatures in de Belgische bakkerij blijft constant
In een Belgische bakkerijonderneming waren in november van 2022 circa 7,5 personeelsleden actief inclusief de bakker zelf. Hiervan zijn 3 personeelsleden actief in de productie van de bakkerij, 3 in de winkel en 1,5 personeelslid heeft een andersoortige functie. Het aantal personeelsleden in een bakkerij in Vlaanderen is met 7,3 iets lager dan in Wallonië en Brussel, waar 8,1 personeelsleden werkzaam zijn in een bakkerij. In 2019 lag het gemiddeld aantal personeelsleden in de Belgische bakkerij met 6,8 personeelsleden op een iets lager niveau.
Groei bakkerijbezoek zet nog niet door
In de zomer van 2022 hield Het Bakkerspanel zijn jaarlijkse consumentenonderzoek onder 1.000 Nederlandse huishoudens. Uit het onderzoek blijkt dat 36% van de Nederlandse huishoudens meestal hun bakkerijproducten bij de bakker koopt. Vorig jaar was dit aandeel ook 36% en in 2019 iets lager met 34%. Een lagere prijs en het gemak om alles op één plaats te kopen zijn de belangrijkste redenen om bakkerijproducten in de supermarkt te kopen.
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie