Nederlandse bakker kijkt vooral naar marge
Er is geen duidelijk criterium wat eruit springt om het rendement van het bedrijf te verhogen. Meest genoemd is letten op de marge per product, gevolgd door het bekijken van de vaste lasten en de derving verminderen blijkt uit onderzoek van Het Bakkerspanel in Nederland.
Belgische bakkers kijken kritisch naar de vaste lasten
Kritisch kijken naar de vaste lasten is het belangrijkste criterium om het rendement van hun bedrijf te verhogen en dan met name in Vlaanderen (56%). Voor bakkers tot 35 jaar (74%) en gewoonte bakkers (60%) is dit relatief vaker een belangrijk criterium komt naar voren uit onderzoek van Het Bakkerspanel in België.
Omzet Nederlandse bakkers stabiel in 2022
De gemiddelde omzet van een Nederlandse bakker in 2021 bedroeg circa 1.036.000 euro. 43% van de omzet bestond uit broodproducten, 25% patisserie, 11% chocoladeproducten en 21% aan andersoortige producten zoals koffiekoeken, hartige producten, beleg... In november 2022 heeft Het Bakkerspanel aan de bakkers gevraagd wat hun omzetverwachting was over de geheel 2022 ten opzichte van 2021.
Consument overtuigen om te kiezen voor de bakker
De gemiddelde omzet van een Belgische bakker in 2021 bedroeg ruim 550.000 euro. Ruim de helft van de omzet bestond uit broodproducten, 16% patisserie, 14% viennoiserie en 20% aan andersoortige producten zoals chocolade, hartige producten, beleg... In november 2022 heeft Het Bakkerspanel gevraagd aan de bakkers wat hun omzetverwachting was over de geheel 2022 ten opzichte van 2021.
Krapte op de arbeidsmarkt grootste kopzorg Nederlandse bakkers
In een Nederlandse bakkerijonderneming waren in november van 2022 circa 20,4 personeelsleden actief inclusief de bakker zelf. Hiervan zijn 6,7 werknemers actief in de productie van de bakkerij, 10,1 in de winkel en 3,5 werknemers hebben een andersoortige functie. Deze cijfers komen uit de meest recente meting van Het Bakkerspanel waar 260 bakkers in oktober / november aan hebben meegewerkt.
Aantal vacatures in de Belgische bakkerij blijft constant
In een Belgische bakkerijonderneming waren in november van 2022 circa 7,5 personeelsleden actief inclusief de bakker zelf. Hiervan zijn 3 personeelsleden actief in de productie van de bakkerij, 3 in de winkel en 1,5 personeelslid heeft een andersoortige functie. Het aantal personeelsleden in een bakkerij in Vlaanderen is met 7,3 iets lager dan in Wallonië en Brussel, waar 8,1 personeelsleden werkzaam zijn in een bakkerij. In 2019 lag het gemiddeld aantal personeelsleden in de Belgische bakkerij met 6,8 personeelsleden op een iets lager niveau.
Groei bakkerijbezoek zet nog niet door
In de zomer van 2022 hield Het Bakkerspanel zijn jaarlijkse consumentenonderzoek onder 1.000 Nederlandse huishoudens. Uit het onderzoek blijkt dat 36% van de Nederlandse huishoudens meestal hun bakkerijproducten bij de bakker koopt. Vorig jaar was dit aandeel ook 36% en in 2019 iets lager met 34%. Een lagere prijs en het gemak om alles op één plaats te kopen zijn de belangrijkste redenen om bakkerijproducten in de supermarkt te kopen.
Nutri-Score steeds vaker doorslaggevend bij keuze producten
In juli heeft Het Bakkerspanel zijn jaarlijks consumentenonderzoek onder 1.000 Nederlandse huishoudens uitgevoerd. In deze meting hebben we vragen gesteld over op welke ingrediënten en allergenen consumenten letten bij hun aankopen van bakkerijproducten. Verder hebben we de vraag gesteld of de Nutri-Score invloed heeft op hun keuze om bakkerijproducten al dan niet te kopen.
Vlaamse consument gaat voor vers en lekker
In de zomer van 2022 hield Het Bakkerspanel zijn jaarlijkse consumentenonderzoek onder 1.000 Belgische huishoudens. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft (56%) van de Vlaamse huishoudens meestal hun bakkerijproducten bij de bakker koopt. Helaas loopt dit aandeel al jaren fors terug ten voordele van de supermarkt. Een lagere prijs en het gemak om alles op één plaats te kopen zijn de belangrijkste redenen om bakkerijproducten in de supermarkt te kopen. Verder zet de supermarkt sterk in op communicatie. Daarom moet de bakker zijn troeven uitspelen en duidelijk maken aan de consument. Verse en lekkere producten zijn alvast de belangrijkste redenen om voor de bakker te kiezen.
Jonge gezinnen willen gezonde voeding
In juli heeft Het Bakkerspanel de jaarlijkse bevraging onder 1.000 Belgische huishoudens uitgevoerd. In deze meting hebben we vragen gesteld over op welke ingrediënten en allergenen consumenten letten bij hun aankopen van bakkerijproducten. Verder hebben we de vraag gesteld of de Nutri-Score invloed heeft op hun keuze om bakkerijproducten al dan niet te kopen.
Al vier jaar Het Bakkerspanel in Nederland
In 2019 zag Het Bakkerspanel in Nederland het levenslicht na uitvoerige gesprekken met bakkers en fabrikanten / leveranciers. Op dat moment was er geen 360 graden beeld beschikbaar in Nederland. Veel marktcijfers worden geïnventariseerd door allerlei brancheorganisaties en commerciële partijen, maar niemand combineert productgebruik met de bedrijfsvoering van de bakker. Verder spiegelen wij de eigen marktbewerking van de bakkers aan de verwachtingen die de consument van hem heeft. Onze missie waarmee wij startten was een vitale ambachtelijke bakkerij door het delen van kennis.
Nederlandse klanten verleiden met prijskortingen
De kosten rijzen op alle vlakken de pan uit. Het doorberekenen van de hogere kosten in de consumentenprijs is onvermijdelijk geworden in Nederland. Door de hogere prijzen zullen sommige consumenten eerder overwegen om brood te kopen in de supermarkt. De belangrijkste reden dat consumenten hun brood kopen in de supermarkt is gemak en direct daarna een lagere prijs.
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie