Help, hoe vind ik vakbekwaam personeel!

Het werven van vakbekwaam personeel voor een bakkerij kan een uitdaging zijn, vooral gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt. De economie is afgekoeld, maar de krapte blijft. Veel werknemers gaan pensioen en dat blijft doorgaan tot na 2040. Het vinden van personeel blijft een uitdaging voor nu en op de lange termijn. Het Bakkerspanel vroeg aan de Belgische bakkers hoe zij nieuw personeel werven. Het vaakst geven bakkers aan dat zij personeel werven via Facebook. Verder zien we dat vooral lokaal naar personeel wordt gezocht door affiches/briefjes in de eigen zaak op te hangen of via het eigen personeel kandidaten te vinden. Vaak gaat het hier om de werving van winkelpersoneel. In de grafiek kunt u zien hoe uw collega’s personeel werven en geven u aansluitend een zestal tips voor het werven van vakbekwaam personeel.

415-44607-120723-grafiek-vakbekwaam-personeel-belgie-nl-90ffe0153441a471.png

Zes tips die de bakker kunnen helpen bij het werven van vakbekwaam personeel:

  • Maak gebruik van sociale media: Gebruik platforms zoals LinkedIn, Facebook, en Instagram om de vacatures te delen en potentiële kandidaten aan te trekken. Post foto's van heerlijke bakproducten en deel verhalen van tevreden klanten om de interesse van potentiële kandidaten te wekken.
  • Vraag huidige medewerkers om hulp: Vraag uw huidige werknemers om referenties van andere vakbekwame bakkers die ze kennen en die mogelijk geïnteresseerd zijn in het werken voor uw bakkerij.
  • Plaats vacatures op de juiste websites: Plaats vacatures op websites voor vacatures die gericht zijn op de voedsel- en horecasector. Dit helpt bij het richten van de vacatures op het juiste publiek.
  • Neem contact op met regionale bakkerijscholen: Contact opnemen met bakkerijscholen in de buurt om potentiële kandidaten te vinden, kan ook nuttig zijn. Scholen zijn vaak bereid om informatie te delen over afgestudeerden die op zoek zijn naar werk.
  • Bied een aantrekkelijk salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden: Om de beste vakbekwame bakkers aan te trekken, is het belangrijk om een aantrekkelijk salaris te bieden en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een pensioenplan of vakantiedagen.
  • Wees open voor leerling-bakkers: Overweeg ook om leerling-bakkers aan te nemen. Dit kan een manier zijn om een nieuwe generatie vakbekwame bakkers te ontwikkelen.

Bron: Het Bakkerspanel, 7 december 2023

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie