Pas je productaanbod aan op de ligging van je winkel

Uit een enquête van Het Bakkerspanel in november 2023, waaraan 162 Nederlandse bakkers hebben deelgenomen, is gebleken dat de helft van de bakkers een winkellocatie hebben in een dorpse omgeving. Ruim een derde van de bakkers heeft een winkel in een stedelijke omgeving. In onderstaande grafiek wordt weergegeven waar de bakkerijen zich bevinden. Het is mogelijk dat een bakkerij aan meerdere locaties voldoet. Bijvoorbeeld, een bakkerij kan zich in een dorp bevinden en toch in de buurt van een school zijn. In dat geval wordt hij twee keer meegeteld in de resultaten, wat resulteert in een totaalpercentage van meer dan 100 procent.

39-47025-061724-ligging-nederlandse-bakkers-92388f966db9a530.png

Stem je assortiment af op het passerende publiek
Elke omgeving en klantgroep biedt mogelijkheden en vereist specifieke aanpassingen in het assortiment. In landelijke gebieden en woonwijken is er meer vraag naar een assortiment van vers brood, variërend van traditionele broden zoals wit, bruin en volkoren tot specialiteiten zoals zuurdesem, speltbrood of meergranenbrood. Het aanbieden van lokale specialiteiten of regionale broodsoorten kan de band met de gemeenschap versterken en klanten aantrekken die op zoek zijn naar authentieke smaken.

In stedelijke gebieden is er vaak meer vraag naar snelle maaltijden vanwege het drukke leven van mensen. Het aanbieden van snelle en gemakkelijke opties zoals belegde broodjes, quiches, hartige taarten en salades kan populairder zijn in een stedelijke bakkerij. Glutenvrije en veganistische producten vinden ook vaak gemakkelijker hun weg naar de stedelijke bakkerij, waardoor deze toegankelijker wordt voor een breder en jonger publiek.

Als je bakkerij zich in de buurt van een middelbare school of universiteit bevindt, kunnen studenten en docenten worden aangetrokken door een assortiment dat gericht is op producten zoals donuts, muffins, belegde broodjes en hartige lekkernijen zoals worstenbroodjes en focaccia. Ook in zakelijke omgevingen is er een grotere vraag naar belegde broodjes en bezorging.

In toeristische gebieden met campings en vakantieparken is het ontbijtmoment vaak een belangrijke reden voor een bezoek aan de bakkerij. Elke doelgroep heeft zijn eigen productvoorkeuren en eetmomenten.

Vergeet niet te communiceren met je doelgroep
Het is belangrijk om effectief te communiceren met de specifieke doelgroepen in de omgeving van je winkel, met een assortiment dat op hen is afgestemd en promoties die hen aanspreken. Communiceer op een manier die hen aanspreekt, biedt aantrekkelijke promoties aan en kies de juiste communicatiekanalen.

Bron: Het Bakkerspanel, 17 juni 2024

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie