Groeien door strategische keuzes

De Nederlandse bakkers realiseerden in 2022 een gemiddelde omzet van 1.087.000 euro met hun onderneming. Het Bakkerspanel vroeg aan de bakkers welke omzet zij verwachtten te realiseren over 2023. Uit de bevraging bleek dat de bakkers een gemiddelde omzet van 1.160.000 euro verwachtten. Dit betekent een omzetgroei van 3 procent over 2023 ten opzichte van 2022. Bijna zeven op de tien bakkers geven aan dat de groei te danken is aan het verhogen van de consumentenprijzen. De inflatie over 2023 bedroeg gemiddeld 3,8 procent die met name werd veroorzaak door de prijsontwikkeling van voeding en energie. De bakkers verwachtten een omzetstijging van 6,7 procent die de inflatie oversteeg. Wanneer we bedenken dat productieprijs is gestegen door hogere prijzen van grondstoffen, energie en personeelskosten dan kan het niet anders zijn dat het rendement toch onder druk staat. We zien dit ook aan het grote aantal bakkers dat hun bedrijf stopt.

Dit betekent dat de bakker genoodzaakt is om zijn strategie te veranderen om de toekomst van zijn bakkerij zeker te stellen. De bakker moet dit niet als een bedreiging zien, maar als uitdaging. Het oude vertrouwde loslaten en een nieuwe weg inslaan.

Voor een ambachtelijke bakker zijn er specifieke strategieën om het rendement te verhogen:

  • Focus op ambachtelijke kwaliteit: Ambachtelijke bakkers onderscheiden zich door de kwaliteit van hun producten. Door hoogwaardige ingrediënten te gebruiken en traditionele bakmethoden toe te passen, kunnen ze een premium product aanbieden waar klanten bereid zijn meer voor te betalen.
  • Differentiatie van assortiment: Bied unieke producten aan die niet gemakkelijk elders verkrijgbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld speciale broodsoorten zijn, ambachtelijke gebakjes of seizoensgebonden lekkernijen. Door zich te onderscheiden van supermarkten en grootschalige bakkerijketens kunnen ambachtelijke bakkers hun marktpositie versterken.
  • Lokale betrokkenheid en gemeenschap: Investeer in relaties met de lokale gemeenschap door deel te nemen aan evenementen, samen te werken met lokale boeren of producenten en sponsoring van lokale goede doelen. Dit kan loyaliteit onder lokale klanten vergroten en zorgen voor positieve mond-tot-mondreclame.
  • Efficiënt voorraadbeheer: Houd de voorraadniveaus nauwlettend in de gaten om verspilling te minimaliseren en kosten te verlagen. Door de vraag goed te voorspellen en de productie hierop af te stemmen, kunnen bakkers ervoor zorgen dat ze geen onnodige kosten maken door overtollige voorraad.
  • Diversificatie van verkoopkanalen: Naast de fysieke winkel kunnen ambachtelijke bakkers overwegen om hun producten ook online te verkopen via een website of platforms voor lokale levering. Dit kan de omzet verhogen door een breder publiek te bereiken en klanten gemak te bieden.
  • Verhoging van de gemiddelde transactiewaarde: Moedig klanten aan om meer te kopen door bijvoorbeeld aanbiedingen te doen voor bulkinkopen, combo-deals aan te bieden of upselling toe te passen bij de kassa.
  • Kostenbeheersing: Net als bij andere bakkers is het belangrijk voor ambachtelijke bakkers om kosten te beheersen door efficiënt gebruik van grondstoffen, energie en personeel.

Door deze strategieën te implementeren en zich te blijven richten op het leveren van hoogwaardige producten en uitstekende klantenservice, kunnen Nederlandse ambachtelijke bakkers hun rendement verhogen en een duurzaam bedrijf opbouwen.

Bron: Het Bakkerspanel, 18 april 2024

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie