Bakkers verhoog uw productie door sluiting van de horeca!
De sluiting van de horeca, waaronder de broodjeszaken en het hamsteren in de supermarkten in verband met de coronacrisis resulteert in meer verkoop van brood(jes) bij de bakker. Bakkers houd hier rekening mee bij de volumes die u bakt, zodat u niet halverwege de dag ‘nee’ hoeft te verkopen aan uw klanten!
Consument wil folders van bakker voor productinformatie en aanbiedingen
Het Nederlands Bakkerspanel deed een enquête onder meer dan 1.000 consumenten en stelde vragen over het kopen van brood, banket en andere bakkerijproducten bij de bakker en in de supermarkt. Het onderzoek leverde interessante inzichten op over het koopgedrag. Zoals iedereen weet heeft de ambachtelijke bakkerij het moeilijk. Brood had lang een negatief imago en wekelijks sluiten bakkerszaken. Toch zijn lichtpuntjes te bespeuren.
Belgische consument bezoekt bakker voor de lekkere producten
Zes op tien Belgen koopt zijn brood en banket doorgaans bij de bakker. De helft bezoekt de bakker één keer per week en de andere helft brengt meerdere keren per week een bezoek aan de bakker. De Vlamingen zijn trouwer aan de bakker dan de consumenten in Wallonië en Brussel. Zij kopen relatief wat vaker hun bakkerijproducten in de supermarkt. De klanten die de bakkers bezoeken hebben vaak thuiswonende tieners. Ook senioren zien we relatief vaker voor de bakker kiezen.
Overschot brood van bakker nog vaak naar mensen met dieren
Duurzaamheid is voor iedereen een actueel thema. Het Nederlands Bakkerspanel wilde hier graag meer over weten en stelde hierover aan de ambachtelijke bakkers in november 2019 enkele vragen. Wij waren benieuwd wat bakkers nu al doen in hun bedrijfsvoering om duurzamer te zijn en hierdoor het milieu te sparen. Verder wilde wij nog graag weten welke plannen zij hebben om (nog) duurzamer te worden. In totaal hebben bijna 300 Nederlandse bakkers inzage gegeven hoe zij hier mee omgaan.
Vrijwel alle bakkers werken aan duurzaamheid in hun bedrijfsvoering
Duurzaamheid is voor iedereen een actueel thema. Het Belgisch Bakkerspanel wilde hier graag meer over weten en stelde hierover aan de ambachtelijke bakkers enkele vragen. Wij waren benieuwd wat bakkers nu al doen in hun bedrijfsvoering om duurzamer te zijn en hierdoor het milieu te sparen. Verder wilde wij nog graag weten welke plannen zij nog hebben om (nog) duurzamer te worden. In totaal hebben 300 Belgische bakkers in de afgelopen maanden inzage gegeven hoe zij hier mee omgaan.
Belgische consument  koopt patisserie vooral bij de bakker
Het overgrote deel van de Belgische huishoudens (84%) koopt wel eens patisserie blijkt uit onderzoek van Het Belgisch Bakkerspanel onder meer dan 1.000 consumenten in december 2019. Vaker worden de aankopen voor patisserie gedaan bij de bakker dan in de supermarkt.
Nederland viert Valentijn minder vaak met gebak dan België
Het overgrote deel van de Nederlandse huishoudens (82%) koopt wel eens gebak blijkt uit onderzoek van Het Nederlands Bakkerspanel onder meer dan 1.000 consumenten in december 2019.
Chocoladebroodje favoriet bij de Belgische consument
Vlaanderen koopt viennoiserie minder vaak in supermarkt Viennoiserie koopt de Belgisch consument vooral bij ambachtelijke bakker. Onder viennoiserie worden onder andere croissants gevuld of ongevuld, chocolade broodjes, lange of ronde suisses boterkoeken verstaan. Chocoladebroodjes zijn hierbij favoriet gevolgd door ongevulde croissants. De chocoladebroodjes zijn met name populair in Wallonië en Brussel. In Vlaanderen zien we, dat consumenten voor viennoiserie wat vaker naar de bakker gaan dan de consumenten in Wallonië en Brussel.
Bakker op zoek naar personeel dat wil werken
Nieuw personeel vinden is voor 11% van de bakkers een uitdaging voor de toekomst. Waalse bakkers (17%) ervaren dit sterker dan de Vlaamse bakkers (8%). Deze cijfers zijn afkomstig uit de meest recente bevraging van Het Belgisch Bakkerspanel die deze zomer is gehouden. Aan deze bevraging hebben 305 Belgische bakkers hun medewerking verleend.
Grootste uitdaging voor de toekomst is leeftijdgebonden
De drie grootste uitdagingen voor de bakkers zijn het aantrekken van nieuwe klanten, verhogen van het rendement en het onderscheidend vermogen ten opzicht van de supermarkt. Deze resultaten zijn afkomstig uit de eerste meting van Het Nederlands Bakkerspanel waaraan 306 bakkers hebben deelgenomen. Tegelijkertijd hebben we 305 Belgische bakkers bevraagd over dezelfde onderwerpen.
Kinderen waarderen pistolets van de ambachtelijke bakker
Op 18 maart 2019 was het Beroepenweek in de klas van mijn zevenjarige dochter. Hoe leg je in hemelsnaam het beroep van marketeer en marktonderzoeker uit in leerjaar 2 van de basisschool? Een vergelijkende smaaktest van pistolets die perfect past bij Het Belgisch Bakkerspanel. Wie wint: de warme bakker of de discount supermarkt?
Omzetstijging bakker mogelijk door overtuigen consument van kwaliteit
Het aandeel Belgische bakkers, dat een omzetdaling zag in 2018 ten opzichte van 2017 is met 16 procent eerder beperkt. In Vlaanderen ervaren de bakkers minder vaak een daling (15%) dan de Waalse/Brusselse bakkers (19%). De bakkers met een omzetdaling geven aan, dat deze gemiddeld 14 procent bedraagt. 43 Procent van de bakkers geeft juist aan, dat de omzet is gestegen. De omzetstijging bij deze bakkers bedraagt gemiddeld 12 procent. Deze cijfers komen uit de bevraging van Het Belgisch Bakkerspanel die in maart/april 2019 is gehouden onder 329 Belgische bakkers.
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie