Consumenten kopen vaker lokaal
De coronacrisis blijft voorlopig zijn invloed hebben op ons leven en koopgedrag. Eerder publiceerden wij een artikel over een daling van de bestedingen bij de bakker tijdens de eerste maanden na het begin van de coronacrisis. Deze bedroeg 12% in die eerste maanden. Vanuit Nederland komen nu positieve signalen uit onderzoek door GFK, dat consumenten tijdens de afgelopen maanden steeds vaker voor speciaalzaken zoals de slager, groenteboer en bakker kiezen. In België zou het ook kunnen zijn dat de bestedingen door consumenten bij speciaalzaken stilaan stijgen. Enerzijds lopen consumenten bij de bakker minder risico om besmet te raken, omdat slechts drie of vier klanten tegelijkertijd de winkel binnen mogen. Anderzijds zijn vanuit de Vlaamse en lokale overheid, brancheorganisaties en lokale verenigingen campagnes gestart om het lokaal winkelen te stimuleren. Kortom de consument wordt vanuit vele hoeken aangemoedigd om lokaal producten te kopen. Dit biedt voor de bakkers perspectief om de jarenlange dalende trend om te buigen op dit moment, maar ook voor de tijd na corona. Welke kansen ziet Het bakkerspanel om hier invulling aan te geven.
De webshop het hart van je communicatie
Eind december 2019 stelde Het Bakkerpanel vragen aan 1.000 Belgische consumenten of zij wel eens online bestellen bij de bakker en wat zij van de bakker verwachten. Door de coronacrisis is het online kopen door consumenten omhoog gevlogen. Hier kan de bakker op inspringen. Een webshop / website vormt hierbij het hart van de communicatie met (potentieel) cliënteel. Ruim één op vijf Belgische consumenten (22%) koopt wel eens online bij de bakker. Dit kan via een webshop, maar evengoed door het sturen van een e-mail naar de bakker voor een bestelling. Dit hoeft niet te betekenen dat de bestelde producten aan huis moeten worden geleverd, maar kan evengoed dat klanten zelf de producten afhalen in de winkel of uit een automaat. De meeste consumenten die online kopen bij de bakker halen de producten zelf af. Het actief met de klanten communiceren via e-mail of sociale media trekt (potentieel) cliënteel naar de eigen website, waarop je producten en aanbiedingen kenbaar maakt. Verder is het bezoek aan de website een uitgelezen kans om te vragen of je de klant e-mailnieuwsbrieven mag sturen en informatie over promoties. Deze manier van werken levert bij bestaand cliënteel extra omzet op en brengt je in contact met consumenten die nog geen klant zijn.
Bakker gekend om zijn lekkere verse producten
De consumenten waarderen de bakker het meest om zijn lekkere producten. Voor 60% van de consumenten is dit de belangrijkste reden om een bezoek te brengen aan de bakker. Daarnaast hecht 65% van de consument een groot belang aan versheid van de producten. In zijn communicatie kan de bakker inzetten op genieten van lekkere en verse producten tijdens de consumptiemomenten ontbijt en lunch. Stel hiervoor speciale kant-en-klaar geniet arrangementen samen voor het weekend die de consument kan afhalen, zet je belegde broodjes in de kijker of lanceer een belegd broodje van de maand en communiceer dit in de winkel, maar ook via de sociale media en e-mail. 33 Procent van de consumenten geven aan bij bakker belegde broodjes te kopen naast brood en banket. De Belg werkt steeds vaker (noodgedwongen) thuis en kopen een belegd broodje voor de lunch om zichzelf te belonen en genieten.
Het is aan de bakkers om met deze uitdagingen aan de slag te gaan. Een goed brood bakken is belangrijk, maar vergeet de commerciële kant van je zaak niet. De meest succesvolle bakkers zijn zij die een goede balans vinden tussen de productie en de winkel.
Bron: Het Bakkerspanel, 5 augustus 2020