Jonge bakkers kopen vaker lokaal en via korte ketens

Consument koopt meer brood bij de bakker

We zitten sinds maart in de coronacrisis. Er kwam een lockdown, maar de bakkers konden openblijven. Toch daalde de omzet flink tot 12% in de eerste maanden van de crisis. Er werd niet meer gefeest, waardoor de vraag naar patisserie sterk daalde. De omzet aan horeca viel weg, maar de consument kocht vaker brood bij de bakker, omdat zij dit een veiliger omgeving vinden dan de supermarkt, waar minder makkelijk afstand kan worden gehouden. Voor een derde van de bakkers is de coronacrisis een reden geweest om anders te gaan inkopen ten opzichte van voor de corona blijkt uit de meest recente bevraging in oktober van Het Bakkerspanel onder de Belgische bakkers.

Jonge bakkers zetten in op meer lokaal en korte ketens

Meest genoemde verandering bij het inkopen nu ten opzichte van voor corona is het bestellen in een lagere hoeveelheid. In Vlaanderen gebeurt dit vaker onder de bakkers dan in Wallonië en Brussel. Op vallend is, dat de oudere bakkers vaker in kleinere hoeveelheden zijn gaan bestellen dan de jongere bakkers. De jongere bakkers zijn meer lokaal, maar ook in kortere ketens gaan inkopen. Hierbij moet worden gedacht aan het kopen rechtstreeks van de boer of maalderij / molenaar. Het gebruik van lokale ambachtelijke grondstoffen is een uitgelezen kans om een mooi verhaal neer te zetten rond hun assortiment.

Informatie over consumententrends

Bakkers geven in ons onderzoek aan, dat zij van de fabrikanten /leveranciers ondersteuning verwachten bij het verkrijgen van informatie over consumententrends. Wat het bakkerspanel uit hun onderzoeken onder consumenten al kan meegeven is dat de klanten van de bakkers vaak van wat hogere leeftijd zijn. Ver zien we dat vooral vrouwen met meer levenservaring open staan voor meergranen en speltbroodvarianten. Millennials en de daaropvolgende Generatie Z hebben vaker andere eetgewoonten dan oudere consumenten en eten minder brood en consumeren vaker buitenshuis. Uit het jaarlijks consumentenonderzoek van Het Bakkerspanel komt naar voren dat de millennials en de Generatie Z het relatief vaker belangrijk vinden dat de producten van de bakker ambachtelijk zijn. De bakker zal zijn communicatie dan ook moeten aanpassen aan de verschillende doelgroepen. De weg die de jongere bakkers inslaan met meer aandacht voor lokale producten en korte ketens sluit hier perfect bij aan. De coronacrisis kan dan toch nog een positieve verandering teweegbrengen, zodat de bakkers sterker uit de crisis komen in de loop van volgend jaar.

Bron: Het Bakkerspanel, 20 november 2020

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie