Vlaanderen koopt viennoiserie minder vaak in supermarkt
Viennoiserie koopt de Belgisch consument vooral bij ambachtelijke bakker. Onder viennoiserie worden onder andere croissants gevuld of ongevuld, chocolade broodjes, lange of ronde suisses boterkoeken verstaan. Chocoladebroodjes zijn hierbij favoriet gevolgd door ongevulde croissants. De chocoladebroodjes zijn met name populair in Wallonië en Brussel. In Vlaanderen zien we, dat consumenten voor viennoiserie wat vaker naar de bakker gaan dan de consumenten in Wallonië en Brussel.
Nieuw personeel vinden is voor 11% van de bakkers een uitdaging voor de toekomst. Waalse bakkers (17%) ervaren dit sterker dan de Vlaamse bakkers (8%). Deze cijfers zijn afkomstig uit de meest recente bevraging van Het Belgisch Bakkerspanel die deze zomer is gehouden. Aan deze bevraging hebben 305 Belgische bakkers hun medewerking verleend.
Op 18 maart 2019 was het Beroepenweek in de klas van mijn zevenjarige dochter. Hoe leg je in hemelsnaam het beroep van marketeer en marktonderzoeker uit in leerjaar 2 van de basisschool? Een vergelijkende smaaktest van pistolets die perfect past bij Het Belgisch Bakkerspanel. Wie wint: de warme bakker of de discount supermarkt?
Het aandeel Belgische bakkers, dat een omzetdaling zag in 2018 ten opzichte van 2017 is met 16 procent eerder beperkt. In Vlaanderen ervaren de bakkers minder vaak een daling (15%) dan de Waalse/Brusselse bakkers (19%). De bakkers met een omzetdaling geven aan, dat deze gemiddeld 14 procent bedraagt. 43 Procent van de bakkers geeft juist aan, dat de omzet is gestegen. De omzetstijging bij deze bakkers bedraagt gemiddeld 12 procent. Deze cijfers komen uit de bevraging van Het Belgisch Bakkerspanel die in maart/april 2019 is gehouden onder 329 Belgische bakkers.
82% Van de Belgische bakkers speelt in op thema’s in het aanbod patisserie. Slechts 41% van de Waalse/Brusselse bakkers speelt in op thema’s . In Vlaanderen speelt 92% van de bakkers in op thema’s. Dat de eerste plaats wordt ingenomen door Pasen is wellicht te verklaren door de periode waarin de bakkers onze vragen hebben beantwoord. Deze viel juist in de periode voor Pasen. Deze resultaten komen uit de meest recente bevraging door Het Belgisch Bakkerspanel waarom 329 artisanale bakkers hebben deelgenomen.
Supermarkt heeft een groter marktaandeel in brood dan bakker
De consument koopt steeds vaker zijn brood in de supermarkt. Ruim een jaar geleden kwam er een bericht naar buiten op basis van onderzoek door GFK Belgium in opdracht van Vlam, dat inmiddels het aandeel brood dat bij de supermarkt wordt gekocht groter (52%) is dan bij de bakker. “Brood in de supermarkt is van betere kwaliteit dan vroeger, en het aanbod is even ruim als bij een bakker” zegt Bruno Kuylen van Bakkers Vlaanderen. Kan de bakker het tij keren? Jeroen Claessens van Het Belgisch bakkerspanel is ervan overtuigd van wel.
Uit de eerste meting in juni 2018 van Het Belgisch Bakkerspanel bleek, dat de bakker zelden vragen krijgen over allergenen in zijn producten. Uit het consumentenonderzoek dat wij in november onder 1.005 consumenten hebben gehouden komt naar voren, dat 77% van de consumenten niet let op allergenen of andere toevoegingen. Ingrediënten waar consumenten wel op letten zijn zout en lactose (beide 8%). Als derde letten zij op de aanwezigheid van gluten (6%). Dit betekent niet, dat zij hierover dan ook vragen stellen aan hun bakker. Dit verklaart de weinige vragen die bakkers krijgen over allergenen.
Facebook heeft 2 miljard gebruikers wereldwijd. In BelgieĢ zijn er dat meer dan 6 miljoen en in Nederland 10 miljoen. Nike zit op Facebook maar ook de bakker op de hoek. Steeds meer mensen ontdekken Facebook. Het is uitgegroeid tot een mega-sociaal-netwerk. Ook u kunt dat netwerk inzetten op lokaal niveau. Maar let op! Facebook is een sociaal netwerk niet een promoot-Uw-zaak-de-hele-tijd-netwerk. Dankzij Facebook kunt U opvallen en een relatie aangaan met mensen. Natuurlijk willen we allemaal meer uit onze zaak halen. Hoe U dat doet dat kan voor iedereen anders zijn.
Houd rekening met deze praktische tips om professioneel succesvol te zijn op Facebook!