Duurzaamheid is voor iedereen een actueel thema. Het Belgisch Bakkerspanel wilde hier graag meer over weten en stelde hierover aan de ambachtelijke bakkers enkele vragen. Wij waren benieuwd wat bakkers nu al doen in hun bedrijfsvoering om duurzamer te zijn en hierdoor het milieu te sparen. Verder wilde wij nog graag weten welke plannen zij hebben om (nog) duurzamer te worden. In totaal hebben 300 Belgische bakkers in de afgelopen maanden inzage gegeven hoe zij hier mee omgaan. 95 Procent van de Belgische ambachtelijke bakkers doen al op de één of andere manier iets aan duurzaamheid in hun bedrijfsvoering. In Wallonië / Brussel (99%) zijn vrijwel alle bakkers actief bezig en in Vlaanderen gebeurt dit iets minder vaak maar nog altijd door 94% van de bakkers. Meest genoemde maatregel in zowel Vlaanderen (66%) als Wallonië / Brussel (79%) is het reduceren van de hoeveelheid plastic. De Europese Richtlijn 2015/720 die sinds 1 januari 2019 van kracht is op het gratis meegeven van dunne plastic zakken heeft hier ongetwijfeld mee te maken. De nieuwe richtlijn maakt deel uit van De Green Deal.
De Green Deal is het Europees actieplan waarmee we tegen 2050 van Europa het eerste klimaat neutrale continent willen maken. Een van de belangrijkste strategieën om dit te realiseren, is het uitbouwen van een circulaire economie. Hoe vertaalt zich dat op vlak van verpakkingen?
Tegen uiterlijk 2030 wil de EU dat alle verpakkingen herbruikbaar of recycleerbaar zijn. Producten en diensten die we maar 1 keer kunnen gebruiken worden ontmoedigd of zelfs verboden – zoals dus ook het geval is voor zeer dunne plastic zakjes. Alleen zakjes die eenvoudig zijn te recycleren of vaak hergebruikt kunnen worden, mogen nog in de handel worden aangeboden.
Welke alternatieven zijn er voor de bakkers om de klanten toch een zakje of draagtas mee te kunnen geven:
- papieren zakken;
- broodzakken van biologisch katoen;
- composteerbare zakken;
- draagtassen in kraftpapier (stevig papier dat gemakkelijk afbreekbaar is of recyclebaar.);
- draagtassen in plastic ≥ 50 micron (herbruikbare draagtassen), in Wallonië ≥ 60 micron;
- draagtassen in polyester;
- draagtassen in jute of katoen;
- draagtassen in polypropyleen.
Er zijn vele alternatieven voor het plastic zakje, maar het beste is natuurlijk wanneer de klant zijn eigen zakje of draagtas meebrengt en deze vele malen hergebruikt.
Verder hebben wij aan de bakkers gevraagd aan welke maatregelen zij verder nog willen nemen om (nog) duurzamer te worden. De meeste bakkers ( 54%) gaven ook op deze vraag als antwoord dat het reduceren van plastic topprioriteit is. Dit geldt voor 56% van de bakkers in Vlaanderen en 49% van Waalse/ Brusselse bakkers. Het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië / Brussel wordt hiermee kleiner in de aandacht voor reduceren van de hoeveelheid plastic.
Bron: Het Bakkerspanel 11 februari 2020