Nutri-Score steeds vaker doorslaggevend bij keuze producten

Helft Nederlandse consumenten let op Nutri-Score

In juli heeft Het Bakkerspanel zijn jaarlijks consumentenonderzoek onder 1.000 Nederlandse huishoudens uitgevoerd. In deze meting hebben we vragen gesteld over op welke ingrediënten en allergenen consumenten letten bij hun aankopen van bakkerijproducten. Verder hebben we de vraag gesteld of de Nutri-Score invloed heeft op hun keuze om bakkerijproducten al dan niet te kopen.

In totaal geeft 52% van de Nederlandse consumenten aan dat zij letten op de Nutri-Score bij hun aankopen van bakkerijproducten. Vorig jaar lag dit met 49% op een lager niveau. Verder zien we dat het aandeel consumenten waarvoor de Nutri-Score doorslaggevend is bij hun keuze relatief meer is gestegen dan consumenten die wel letten op de Nutri-Score, maar waarvoor deze niet doorslaggevend is. Het wordt steeds belangrijker voor bakkers om de Nutri-Score zoveel mogelijk te vermelden van de producten in hun assortiment.

Aandacht voor ingrediënten bij productkeuze neemt toe

48% van de consumenten let op specifieke ingrediënten of allergenen bij hun aankopen. Vorig jaar was dit nog 45% en in 2019 was dit nog maar 34%. We kunnen vaststellen dat sprake is van een sterke stijging in de mate voor bewustwording over ingrediënten en allergenen. Met name gezinnen met jonge kinderen, letten hier sterk op. Deze gezinnen hechten een groter belang aan gezonde producten en lokale herkomst. Tevens is duurzaamheid voor hen belangrijk. Wanneer we kijken naar de ingrediënten waar consumenten op letten bij hun keuze voor bepaalde bakkerijproducten dan zien we duidelijke verschillen tussen consumenten die letten op de Nutri-Score en consumenten die hier niet op letten. Consumenten die letten op de Nutri-Score en dat zijn in veel gevallen jonge gezinnen letten ook in alle gevallen relatief vaker op specifieke ingrediënten. De grootste verschillen tussen beide groepen zien we bij het zout- en suikergehalte. Gevolgd door omega-3, vezels en koolhydraatarm. Jonge gezinnen vertegenwoordigen circa 12% van het totaal van de huishoudens. Waarbij moet worden vermeld dat gezinnen met jonge kinderen en millennials relatief vaker naar de bakker gaan dan senioren en huishoudens met oudere kinderen.

Communiceer gezonde voeding

Voor 41% van de jonge gezinnen en de helft van de millennials is de Nutri-Score doorslaggevend bij hun keuze voor bepaalde bakkerijproducten. Verder kiezen consumenten die letten op de Nutri-Score veel vaker voor volkoren- en meergranenbrood. Volkorenbrood bevat veel vezels en eiwitten wat een positief effect heeft op de Nutri-Score, waardoor deze onder de Nutri-Score A valt. Om de jonge gezinnen jouw winkel in te krijgen is het belangrijk om gezondheid en duurzaamheid te benadrukken in uw communicatie. Gezinnen met jonge kinderen letten op prijs, proberen graag nieuwe producten uit en willen graag aanbiedingen. Laat consumenten producten proeven, maak combinatieaanbiedingen van gezonde producten en communiceer hier duidelijk over in jouw winkel, op de website / sociale media en e-mailnieuwsbrieven. Het resultaat van deze acties is dat je meer jonge gezinnen mag verwelkomen in jouw winkel.

Bron: Het Bakkerspanel, 12 december 2022

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie