Letten op allergenen en bepaalde ingrediënten
April 2021 stelde Het Bakkerspanel vragen aan 1.000 Nederlandse consumenten over hun aankopen van bakkerijproducten bij de bakker of in de supermarkt. In het onderzoek werd gevraagd op welke allergenen en ingrediënten consumenten letten bij hun keuze voor producten. Verder hebben wij gevraagd of consumenten zich laten leiden door de Nutri-Score bij hun keuzes van producten. Het relateren van de resultaten van deze vragen levert interessante inzichten op.
Suiker, vezels en zout zijn keuzebepalend
Consumenten letten met name op minder zout, meer vezels en minder suiker bij de keuzes die zij maken. Huishoudens met jonge kinderen en consumenten met een hogere opleiding letten het vaakst op bepaalde voedingsstoffen.
Wat is de Nutri-Score?
De Nutri-Score maakt het voor consumenten eenvoudig om te kiezen voor een evenwichtige voeding De Nutri-Score zijn vijf letters en vijf kleuren die de voedingswaarde van een product overzichtelijk samenvatten. Het logo van de Nutri-Score is gebaseerd op een wetenschappelijk algoritme. Het algoritme houdt rekening met de voedingsstoffen die in een evenwichtige voeding de voorkeur krijgen (zoals vezels, eiwitten, fruit en groenten) en voedingsstoffen die je beter kunt beperken (zoals calorieën, verzadigde vetzuren, suiker en zout).
Nutri-Score doorslaggevend bij keuze
Bijna de helft van de consumenten van 21 tot 65 jaar let bij hun aankopen op de Nutri-score, maar bij 23 procent is deze doorslaggevend bij hun keuze. Ook hier zien we dat huishoudens met jonge kinderen hier veel vaker op letten dan huishoudens met oudere of zonder thuiswonende kinderen. Het vaakst letten de huishoudens waarvoor de Nutri-Score doorslaggevend is bij hun keuze op minder suiker. 31 Procent van de consumenten waarvoor de Nutri-score leidend is let op minder suiker in tegenstelling tot consumenten die niet letten op de Nutri-score. Onder deze groep let slechts 10 procent op minder suiker.
Huishoudens met jonge kinderen weten de bakker steeds vaker te vinden
Huishoudens met jonge kinderen gaan nu ten opzichte van twee jaar geleden relatief vaker naar de bakker. In 2019 kocht 38% van hen voornamelijk hun bakkerijproducten bij de bakker. Nu geeft 41% van de huishoudens met jonge kinderen voornamelijk naar de bakker te gaan. Een stijging van 3% in 2 jaar. Deze huishoudens geven aan dat zij tijdens de afgelopen coronaperiode relatief vaker naar de bakker dan naar de supermarkt zijn gegaan voor hun bakkerijproducten. Dit biedt kansen voor de bakkers om jonge huishoudens aan hen te binden door heldere communicatie over evenwichtige en gezonde voeding en hun assortiment hierop af te stemmen.
Bron: Het Bakkerspanel, 19 juni 2021