Vier op tien bakkers verwachten effecten klimaatverandering
Na het extreme weer dit jaar tot nu toe hebben we in de enquête van Het Bakkerspanel in Nederland in september aan de bakkers de vraag voorgelegd of zij verwachten dat klimaatverandering al dan niet invloed heeft op hun bedrijfsvoering. Ruim vier op de tien bakkers verwachten dat klimaatverandering invloed gaat hebben en daarnaast weet drie op de tien bakkers het nog niet of er een invloed zal zijn. De bakkers denken dat klimaatverandering met name zal leiden tot hogere prijzen voor grondstoffen. Het voorjaar was koud, met vaak laat nog nachtvorsten. De zomer was koel en nat wat leidt tot lagere opbrengen van oogsten.
De energiecrisis was nog geen nieuws
Op het moment van de bevraging in de eerste helft van september was de energiecrisis nog geen nieuws. Zouden we nu opnieuw de vraag voorleggen dan zouden bakkers ook aangeven dat zij verwachten dat de energieprijzen zullen stijgen. Het stijgen van de energieprijzen komt niet alleen door de energietransitie die is afgesproken om de wereldwijde opwarming van de aarde te beperken, maar ook doordat de economische activiteiten zijn toegenomen na het grotendeels stilvallen van de economie door corona. De energiekosten bedragen maar enkele procenten van de totale kosten, maar komt bovenop de andere prijsstijgingen.
En dan nog de krapte op de arbeidsmarkt
Het tekort aan personeel was natuurlijk niet nieuw voor de bakkers, maar doordat veel sectoren nu nog meer personeel zoeken wordt het voor bakkers nog moeilijker om personeel te vinden en te behouden. De werkuren in de vroege ochtend of beter late nacht maken de bakker niet de meest aantrekkelijke werkgever. Vooral jongere werknemers hechten een grote waarde aan een goede werk en privé balans, waardoor zij vaker kiezen voor een sector met werk overdag. Een bakker zal daardoor een hoger loon moeten bieden om een werknemer te overtuigen om voor hen te werken.
Hogere consumentenprijs brood
Al deze factoren zorgen ervoor dat de kosten voor grondstoffen, energie en arbeid hoger worden, waardoor de kostprijs van brood hoger is geworden. Hierdoor zijn de bakkers genoodzaakt om hun prijs voor brood te verhogen om de marge enigszins op peil te houden. Uit ons consumentenonderzoek dit jaar weten we dat een hogere prijs voor consumenten de belangrijkste reden is om de bakkers niet te bezoeken. Het verschil tussen de prijs van brood bij de bakker en de supermarkt mag niet te groot worden. Dit betekent dat ook moet worden gekeken naar het verlagen van de kosten in de bedrijfsvoering.
Slimme bakkerijmachines
Een deel van de oplossing kan zijn het investeren in moderne bakkerijmachines die minder stroom gebruiken met slimme functionaliteiten voor rijzen en bakken. Ook het deels werken met diepgevroren producten of halffabricaten kan het werken makkelijker maken, waardoor het werken tijden de nachtelijke uren tot het verleden behoort. Wel moet de bakker zich blijven onderscheiden van de supermarkt door gebruik te maken van grondstoffen en diepgevroren product van hoge kwaliteit. Verder is het voor de bakker belangrijk om producten van eigen signatuur in het assortiment te hebben waarmee ambachtelijkheid wordt getoond. Een positieve verandering door corona is dat veel consumenten de weg terug hebben gevonden naar de bakker. Het is nu aan de bakkers om hen te binden en de verrassen met verse en lekkere producten met een ambachtelijke uitstraling, want dit zijn juist de belangrijkste verwachtingen die consumenten hebben van de bakker en juist voor hen kiezen.
Bron: Het Bakkerspanel, 20 oktober 2021