Een webshop een aantrekkelijk extra verkoopkanaal

De opkomst van webshops in de bakkerijsector is een trend die niet te negeren valt. Nederlandse huishoudens maken steeds vaker gebruik van online kanalen om hun brood en banket te kopen, en de cijfers tonen aan dat de bakker hier enorm van kan profiteren blijkt uit het consumentenonderzoek in juli 2024 van Het Bakkerspanel onder 1.000 Nederlandse huishoudens. Wat zijn de redenen achter deze groei en waarom zou je als bakker een eigen webshop moeten overwegen? We nemen de cijfers onder de loep en geven praktische redenen waarom het aanbieden van je producten via een webshop een slimme zet is.

Online verkoop een extra verkoopkanaal

Bijna drie op de tien (29%) van de Nederlandse huishoudens koopt tegenwoordig bakkerijproducten via een webshop. Hoewel dit percentage in de eindfase van de coronapandemie nog op ruim een derde (35%) lag, is het duidelijk dat online kopen een vaste plek heeft ingenomen in het aankoopgedrag van consumenten. Wat opvalt, is dat jongere gezinnen nog vaker online hun aankopen doen. Van de jonge gezinnen koopt zelfs 62% bakkerijproducten via de webshop van een bakker. Deze trend laat zien dat een webshop je als bakker toegang biedt tot een belangrijke en groeiende doelgroep.

Online bestelde producten meestal in de winkel afgehaald

Ondanks de groeiende populariteit van online bestellen, kiezen de meeste consumenten ervoor om hun bestelling zelf af te halen in de winkel. Dit geldt voor alle huishoudtypen, wat laat zien dat de fysieke bakkerij nog steeds een belangrijke rol speelt. Door een webshop aan te bieden kun je het beste van beide werelden combineren: klanten bestellen gemakkelijk online en halen hun versgebakken brood of gebak snel en efficiënt op in de winkel.

124-48376-101524-grafiek-kopen-bakkerijproducten-webshop-bakker-nederland-1381a2940b795b6c.png

Frequentie online bestellen stabiel

Een interessant gegeven is dat de helft van de webshopgebruikers (51%) wekelijks online bestellingen plaatst bij de bakker. Dit percentage lag in 2022 op 56%, wat wijst op een stabiele frequentie. Een webshop kan dus zorgen voor een hoge frequentie van aankopen en je een vaste stroom van terugkerende klanten opleveren. Door een gebruiksvriendelijke webshop te bieden kun je de loyaliteit van je klanten versterken en je omzet op lange termijn verhogen.

Waarom kiezen consumenten voor online aankopen?

De belangrijkste reden voor consumenten om via een webshop van een bakker te kopen, is het gemak. Meer dan de helft (52%) noemt dit als voornaamste reden. Het gemak van online bestellen past perfect bij de huidige drukke levensstijl van veel mensen. Een ander veelgenoemde reden is dat bepaalde producten niet altijd beschikbaar zijn in de winkel (41%). Door een webshop te hebben kun je beter inspelen op de beschikbaarheid en de klanttevredenheid verhogen. Ten slotte geeft 27% van de consumenten aan dat ze geen tijd hebben om tijdens de reguliere openingstijden naar de bakkerij te gaan. Een webshop maakt het voor deze groep mogelijk om toch hun favoriete producten te kopen wanneer het hen uitkomt.

Een kleinere locatieafhankelijkheid en meer concurrentiekracht

De trends laten duidelijk zien dat consumenten steeds meer op zoek zijn naar gemak en flexibiliteit in hun aankoopgedrag. Door een eigen webshop aan te bieden, speel je in op deze behoeften en zorg je ervoor dat je bakkerij toegankelijker wordt voor een breder publiek. Jongere gezinnen, frequente kopers en mensen met een druk schema zullen de mogelijkheid om online te bestellen waarderen. Bovendien biedt een webshop de kans om producten te verkopen die tijdelijk niet beschikbaar zijn in de winkel, kun je jouw klantenkring uitbreiden zonder dat je afhankelijk bent van de fysieke locatie van je bakkerij.

Een webshop voor je bakkerij is dus niet alleen een investering in technologie, maar ook een investering in klanttevredenheid en toekomstbestendigheid. Met de toenemende digitalisering en de groeiende vraag naar gemak, kan het aanbieden van je producten via een webshop een cruciale stap zijn om de concurrentie voor te blijven en je zaak te laten groeien.

Bron: Het Bakkerspanel, 15 oktober 2024

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie